fbpx

Kveitefiske på bryllupsreisen

Artikkel for magasinet Villmarksliv.

Båten ‘Anemon’ ligger ventende ved brygga mellom rorbuer og høye fjell. Ann – Kristin Vie Andreassen og ektemannen Tor – Arne Andreassen klatrer ombord i båten med fiskestengene på slep. De har nylig ankommet Lauklines i Kattfjorden i Troms, og er klare for et par dagers kveitefiske. Og det er ikke bare en hvilken som helst fisketur; de er på bryllupsreise.

Dagen er på hell i det vi reiser utover mot klippeøya Håja, vest for Kvaløya og Sessøya.

– Den karakteristiske formen på Håja sies å være inspirasjon for Ishavskatedralen, forteller kaptein og guide Marcus Åhlund i det vi ankommer den første fiskeplassen. Havet er blikkstille, fjellene strekker seg mot himmelen og midnattssolen lover oss en fantastisk natt med fiske. Ann – Kristin ser bort på Tor – Arne som rigger en 20 – pundsstang med en hvit og blå gummishad. Guide Marcus smiler lurt til Ann – Kristin i det han gir henne en rosa og hvit gummishad. – Denne tok jeg en stor kveite på forrige uke, hvisker han, – det kommer du til å gjøre også.

Stor aktivitet

Det tar ikke mange minuttene før Tor – Arne sveiver opp en fin sei. – Den tok fem sveiv over bunnen, forteller han til Ann – Kristin som sveiver litt opp. De to er ivrige fiskere og friluftsmennesker, det er ikke få timer de har tilbragt sammen med fiskestang i hånda. Noen få minutter seinere er det Ann – Kristin sin tur, en ny fin sei finner veien over ripa og ned i fiskekassa. – Herlig, utbryter hun entusiastisk og senker shaden raskt ned i dypet. Båten drifter nærmere land, og Marcus ønsker å bytte plass. Kvelden er enda ung, det er snart flo og de store kveitene lurer i dypet.

Dypvannsfisk

De fleste kveiter er dypvannsfisk som lever på mellom 300 – 2000 meters dyp, men yngre individ oppholder seg gjerne litt grunnere. På den nye plassen senkes shadene til rundt 45 meter, og sveiper over fin sandbunn. Klokken drar seg mot to på natten, midnattssolen henger rett over horisonten og brer et fantastisk lys. Tor – Arne har akkurat drukket en kaffekopp og er klar for videre dyst. – Det hadde vært fantastisk å få en kveite nå, sier han og fortsetter: – jeg har drevet med havfiske i ganske mange år, men aldri fått kveite. Han bytter til Marcus’ forslag: rosa og hvit gummishad på rundt på 20 cm. I det den forsvinner ned i dypet, høres et gledesbrøl fra nabobåten. Det er Marcus’ praktikant, Gustav Ljung,  fra Sportsfiskeakademiet i Forshaga som har fått sei på haspelstang. Gustav forteller at han ofte fisker med haspelstang på havet. – Da har man mulighet til å kaste ut fra båten, jeg får mer liv i shaden og høyere utveksling, forklarer han i det han kaster ut igjen.

Kveite på kroken

Tor – Arne har flyttet seg foran i baugen på båten. Han har stått og fisket jevnt og trutt de siste timene, kun avbrutt av en sjelden sjokoladepause. Det er ikke en krusning på havet, og inne på land kan vi se flere bål som brenner; St. Hansfeiringen er i full gang. Plutselig kjenner han et kraftig utras, – Jeg tror dette er kveite, smiler han. Ann – Kristin følger spent med i det han sveiver opp. – Det er kveite… Og en torsk, sier Tor – Arne i det Marcus klepper kveita og haler den over ripa. Vekta stopper på 16 skinnende kilo, Tor – Arne smiler fra øre til øre. – Det er flere, forteller Marcus og kikker på ekkoloddet. Samtlige er raske med å få senket gummishaden ned i dypet. Det viser seg raskt at kveitene er ganske aktive denne natten, og det er ikke lenge før både Ann – Kristin og Marcus også har fått kveite. Det totale antallet kveite ender tilslutt på seks, alle tatt på dybder mellom 20 og 45 meter.

Sen middag

Klokken seks på morgenen avslutter vi fisket, og drar tilbake til Lauklines. – Perla i havgapet, som Ann – Kristin passende beskriver det da vi legger til kai. Det tradisjonsrike handelsstedet ble etablert på begynnelsen av 1900 – tallet. Stedet forfalt i mange år, før det i 2000 ble gjenåpnet som et reiselivsanlegg. Ann – Kristin og Tor – Arne bærer nattens fangst opp til sløyebenken. Tiden er inne for en meget sen, eller eventuelt veldig tidlig, middag. Klokken ni serveres rykende fersk kveite. Tor – Arne løfter glasset til en skål; – For en fantastisk dag.