fbpx

Jotun Fishing – Dorging høyt til fjells

Lyden av en trofast to-takter Tohatsu – motor er det eneste som bryter stillheten. Vannet ligger blikkstille, eller “blekkstille” som tvillingene Øyvind og Åsmund Ekerbakke Stende sier.

Øyvind sitter bak og holder farten, mens de to hele tiden diskuterer hvor de skal legge kursen. – Det er det samme hvor vi kjører, sier Åsmund og forklarer: – fisk får vi alltid, i alle deler av dette vannet.

Stedet er Steinbusjøen i Vang i Valdres. På 1211 m. o. h. ligger innsjøen pent plassert mellom Vangsmjøsa, Bygdin og Tyin. I dette området bedriver de unge tvillingene både guidet fiske etter fjellørret, og fiske til rakfiskproduksjon.

Det varer ikke lenge før den første ørreten tar wobbleren. Det er Øyvind som har hellet med seg denne gangen, og han gjør sitt beste å styre både båt og fiskestang. Med trekvart kilo sølvblinkende ørret i båten er det egentlig bare å fortsette som før.

– Vi har testet det aller meste av redskap her i vannet. Flue og dorging er det mest effektive, sier de så samstemt som kun tvillinger kan. Åsmund supplerer: – Det aller meste fungerer, bortsett fra mark.

– Fungerer ikke mark? spør fotograf Yngve.

– Nei, det har vi testet flere ganger, men aldri hatt noe suksess med det. Hvorfor vet jeg ikke, det er akkurat som det ikke ligger i genene på fisken her oppe, svarer Øyvind.

God tilvekst og størrelse Kort tid etter hugger det til i stangen igjen. Den ørreten vil ikke være med opp i båten,  og begge gjør klar hver sin stang igjen og slipper wobbleren ut. I starten av fisket bruker de alltid wobbler, men gjerne én som går høyt i vannlaget og én som går noe dypere. Etterhvert som de ser at én wobbler fungerer bedre enn noe annet bytter de naturligvis begge til denne. Og gjentar det hele om det skulle bli tregt fiske. De forteller også at de aldri fisker med mer enn én stang hver.

– Vi har testet det ut, men det blir ofte vase og surr i linene. Dessuten er det såpass høy fisketetthet her at det sjelden er noe problem å få fisk. Steinbusjøen er et regulert vann, men tilveksten er god og snittstørrelsen ligger langt over en halv kilo. Det største vi har fått her er en ørret på 3,4 kilo, forteller Åsmund. Tvillingene bedriver ikke fang og slipp på Steinbusjøen. – Det er flere av vannene i nærheten her som ikke tåler like stor beskatning, og der slipper vi fisken naturligvis ut igjen, men her på Steinbusjøen tar vi opp det aller meste.

Mange vann i Jotunheimen – regionen har relativt god tilvekst på grunn av god tilgang på mat. Store arealer av vannet ligger i et sjikt som produserer mye marflo og skjoldkreps, som er favorittmaten til denne ørreten. Dette gir også en fantastisk farge på kjøttet til ørreten.

Raka villfisk Valdres har lange tradisjoner for godt ørretfiske, samt videreforedling av fjellets råvarer. I Valdres kan produksjon og salg av rakfisk med sikkerhet føres tilbake til år 1600. På den tiden var rakfisk blant varene som solgte på ulike markeder på Øst – og Vestlandet. Nå i dag er rakfisk for mange et høydepunkt hvert år når den er ferdig modnet og serveringsklar. Større og mindre rakfisklag holdes over hele landet, og Rakfiskfestivalen i Valdres avholdes hver november. Det som en gang startet som et lite rakfisklag med 34 mennesker i 1990, samler nå i dag mellom 20 000 – 30 000 mennesker hvert år i byen Fagernes.

Sammen med far, Kjell Stende, har tvillingene drevet med rakfisk i mange år, og de senere årene har de sneppet opp et par hakk. – Produksjon og salget har økt på. Vi raker villfisk. De fleste andre rakfiskprodusenter benytter seg av oppdrettsfisk, men vi er heldig som har muligheten til å benytte oss av fisk fra Steinbusjøen og Øyangen, forteller Øyvind. Familien Stende tar opp ca. et halvt tonn fra de to innsjøene hvert år. – Vi er nøye med å forvalte vannene godt. Vi tar opp et overskudd som fører til at sjøen beholder en sunn stamme med fjellørret. Størrelsesmessig er fisken helt ypperlig til rakfisk, forteller Kjell over en kaffekopp inne på hytta etter endt dorgetur.

Sommerjobb Øyvind forteller at han har hatt fiske til rakfiskproduksjon som sommerjobb i en god del år nå. – Dette er en veldig ålreit sommerjobb, men det er også mer jobb enn mange skulle tro. Vi drar garn, renser og greier garna før de skal uti på nytt. I tillegg dorger vi mye. På en riktig god dag kan vi ta opp hundre fisk – med garn og på stang. Jeg pleier å gå ned mange kilo i løpet av sommeren, forteller Øyvind. – Men det er kun fordi du ikke har næringsvett, smiler Kjell lurt. Men at det ligger mye svette bak hver kilo ørret, er det absolutt ingen tvil om. Hvert eneste ledd i produksjonen er godt gammelt håndarbeid. I tillegg velger de kun ut den beste fisken til rakfisk. – Den må ha riktig størrelse for at de skal ta den opp dersom de fisker på stang. Når de sløyer fangsten, brukes kun den fisken som er rød og fin i kjøttet. Resten brukes til stekefisk, forteller Kjell.

Langsom prosess Stende har investert i et foredlingsanlegg hjemme på gården hvor de renser, vasker, salter og legger fisken i butt på kveldstid etter de kommer ned fra fjellet. Ved å fermentere – altså utsette fisken for en gjæringsprosess – øker de ikke bare holdbarheten, men også næringsinnholdet i fisken. Kjell forteller at raking av fisk er en langsom prosess. – Det er viktig at alt er renslig, og vi må være nøyaktig hele veien. Når man fermenterer fisken, utsettes den for et miljø hvor enzymer fra mikroorganismer brukes for å manipulere biokjemiske forandringer i smaken. Når de legger fisken i butt på høsten, rekker den å bli ferdig til jul et par måneder senere. Nøyaktig når fisken er ferdig modnet, varierer fra produsent til produsent – og med ulike preferanser fra bygd til bygd. At folk liker rakfisken fra Stende er det liten tvil om. – Vi har vunnet VM i Rakfisk et par år på rad, forteller Øyvind entusiastisk før han smilende legger til,– Ja, Vestlandsmesterskapet, altså. Uansett er det en gjev pris, med over 20 deltagere. – Det er litt ekstra moro når vi får slik anerkjennelse, sier Øyvind med en smil om munnen.